عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات خاك و آب: به دنبال افزایش سهم كودهای عالی و زیستی در كشاورزی هستیم

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات خاك و آب گفت: به دنبال این هستیم تا بتوانیم سهم كودهای عالی و كودهای زیستی در سبد كودهای مصرف كشاورزان را افزایش دهیم كه این كار بسیار مهم و سختی است.

1396/12/27
|
14:59

برنامه «گفت و گوی علمی» رادیو گفت وگو با موضوع بررسی اثرات كودهای شیمیایی بر سلامت انسان و محیط زیست و با حضور دكتر سید محمود ثمر عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات خاك و آب روانه آنتن شد.
سید محمود ثمر در آغاز با تصریح بر اینكه مصرف كود باید بر اساس آزمون خاك و گیاه باشد، گفت: آزمایش هایی كه روی خاك و گیاه انجام می شود، راهنمای خوبی برای تشخیص میزان مصرف انواع كودها است. این راهنما باعث خواهد شد، رشد و تولید محصول در گیاه تقویت شود و البته در غذایی كه تولید می شود و همچنین در محیط زیست نیز تاثیرات منفی نداشته باشد.
وی افزود: امسال حدود 190 میلیون تن عناصر غذایی در قالب كودهای شیمیایی مصرف شده است. برای اینكه جهانی بدون گرسنگی داشته باشیم، باید كشاورزی پربار و پایدار داشته باشیم تا ضمن تامین غذا، به محیط زیست نیز آسیبی نزند و چنین جهانی، بدون مصرف كودهای شیمیایی امكان پذیر نیست.
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات خاك و آب با تاكید بر اینكه در مصرف كودهای شیمیایی باید سلامت غذا و انسان را در نظر گرفت، اظهار كرد: خیلی از صاحب نظران معتقدند مهمترین چالش هزاره سوم، حفظ محیط زیست و جلوگیری از آلودگی آن است و اگر كودهای شیمیایی نیز به درستی مورد استفاده قرار نگیرند، این پتانسیل را دارند كه به محیط زیست آسیب بزنند و مواد غذایی كه مصرف می شود از شاخص های لازم برخوردار نباشد.
وی درباره ورود شركت های دانش بنیان به تولید كودهای شیمیایی و استفاده از علم روز برای تهیه این نوع كودها گفت: این مسئله سالیان طولانی است كه در دنیا مورد توجه قرار گرفته است و در ایران نیز چند سالی است كه روی آن تمركز شده است. همیشه به دنبال این هستیم كاستی هایی كه در این زمینه وجود دارد، برطرف كنیم تا بتوانیم سهم كودهای عالی و كودهای زیستی در سبد كودهای مصرف كشاورزان را افزایش دهیم كه این كار بسیار مهم و سختی است.
ثمر به مصرف كودهای زیستی اشاره كرد و افزود: كودها به سه دسته عالی، زیستی كه از میكرو ارگانیزم ها تشكیل شده اند و كودهای شیمیایی تقسیم می شوند. در بعضی از كشت ها مانند باغ های میوه امكان استفاده از كودهای زیستی و عالی بیشتر فراهم است. در زراعت ها به دلیل تناژ بالا، استفاده از كودهای شیمیایی بیشتر از دیگر كودها است. به عنوان مثال نصف مصرف كودهای شیمیایی جهان برای سه محصول گندم، ذرت و برنج است. خاصیتی كه این محصولات دارند، كود پذیری است یعنی وقتی كود شیمیایی به این محصولات داده می شود، خروجی بیشتری خواهند داشت اما باغ های میوه در صورتی كه كود شیمیایی دریافت نكنند، كمتر دچار كاهش عملكرد می شوند.

دسترسی سریع